Eliáš Gaydečka

Kdo je tady praporčík?

První díl Apokalyptické komediální trilogie pod vedením Gabriely Gabašové a herců souboru činohra 24/7 a Ductus Deferens.

Hosté
Režisér: Gabriela Gabašová
Datum premiéry: 29. 10. 2024

Naše generace se s poměrně velkou vervou hlásí k velké škále různých světonázorů, hodnot a postojů. Dokážeme protestovat za klima s kelímkem svařáku a cigaretou v ruce, hádat se o inkluzi menšin na vůdčích firemních pozicích u hrníčku kávy za 90 korun a vynadat profesorovi s 60letou praxí, že nerozumí tomu, jak dnešní mladí přemýšlejí. Přes tyto karikaturní příklady je ve své podstatě tato verva naší generace “bojovat” vlastně dost sympatická - jsme generace, která si uvědomuje, že má svět a jeho osud ve svých rukou a chce s tím něco dělat.

Jenže kdyby nám spadl do rukou ještě víc, a tím myslím úplně... dokázali bychom bojovat? Kdyby třeba, nedej Bože, začala válka, dokázali bychom se za své spásné hodnoty bít i s puškou v ruce? Nebo: dokázali bychom se ve svých diametrálně odlišných názorech spojit pod jednu řídící ideu? A co teprve až narukují ti, kdo vůbec v nic nevěří? Kteří svým životem jdou, kam je nos zavede, jsou rádi, že se uživí, a žádnou řídící ideu ke své existenci vlastně nepotřebují... Kdo by takovému pluku vůbec velel?

Modelová hra, komedie typů naší generace s názvem Kdo je tady Praporčík? zkoumá setkání řady našich vrstevníků v Karlínských Kasárnách, při přípravě na válku. V prostoru Kasáren se setkávají různé typy mladých lidí, kteří řeší jednu zásadní kafkovskou otázku - kdo tomu tady vůbec velí?

 

INSCENAČNÍ TÝM
Autor: Eliáš Gaydečka
Režie: Gabriela Gabašová
Dramaturgie: David Vyhnánek
Výprava: Barbora Klenová
Produkce: Karolína Hanzlová

OSOBY A OBSAZENÍ:
ZBYNĚK HLUŠÍN, zvaný Vlčí mák: Marek Frňka
TONDA OSLIZLŮ: František Beleš
OSKAR JULIENNE VLČEK: Petr Matyáš Cibulka
JOHNNY NOVÁK (ve skutečnosti Jan Novák): Jiří Chadraba
MARIANA BOJOVNÁ: Karolína Knězů

Vstupné: 200 Kč

Eliáš Gaydečka

Kdo je tady praporčík?

Hosté
Režisér: Gabriela Gabašová
Datum premiéry: 29. 10. 2024